Tarragona

La lluita pels drets de les dones continua

El passat dia 23 de setembre va tenir lloc la dimissió del exministre de Justícia Gallardón.

El passat dia 23 de setembre va tenir lloc la dimissió del exministre de Justícia Gallardón, per la retirada de la reforma de la Llei d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs (IVE) que volia eliminar la normativa actual pel que fa a la capacitat de decisió de les dones en cas de voler avortar.


Associacions feministes, partits polítics i la gran quantitat de gent que va sortir al carrer durant tots aquests mesos, van resultar una oposició infranquejable pels atacs de Gallardón i el PP contra els drets de les dones.


Ha estat la societat civil la que ha aconseguit la perdurabilitat del dret a decidir sobre la nostre maternitat, sobre el dret a governar sobre la nostra vida, sobre la nostre sexualitat, sense que l’Estat, l’Església o cap altre institució hagués d’intervenir en les nostres vides, en les nostres decisions.
Però la lluita no s’atura, no podem baixar la guàrdia, encara ens queden molts fronts oberts. En primer lloc repudiem el fals discurs consensuat del Partit Popular; un discurs que es justificava en tenir com a valor buscar consens entre partits polítics, associacions feministes i associacions sanitàries, mentre que en realitat girava entorn decisions electorals, és a dir, en no perdre vots.


La nostre lluita segueix, i seguirà fins que el PP retiri el recurs d’inconstitucionalitat contra aquesta llei. No podem permetre que el Tribunal Constitucional, amb la modificació total o parcial d’aquesta llei, decideixi segons uns criteris subjectius i individuals sobre un fet que afecta a les dones, i de retruc també als homes, del nostre país.


En darrer lloc, i possiblement el més important dels punts pels quals mereix la pena seguir lluitant i informant a la societat, és la falsa idea que el PP ha difós sobre com la Llei d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs de 2010 permet a les menors ‘avortar sense el coneixement dels seus pares’.

D’aquest text cal recalcar diferents idees, com: aquesta llei va sorgir fruit a un consens de professionals jurídics, sanitaris i feministes; les menors de 16 i 17 són dones joves, amb una consciència pròpia i formada; i finalment, les noies deuran informar els seus tutors legals, i solament s’exceptuarà en casos de violència de gènere, coaccions, amenaces…


Per això cal seguir aturant els passos del Partit Popular; desmentir les seves falsedats i generalitzacions (“las mujeres jóvenes pueden esconder a sus padres y madres su embarazo”), informant de les dades reals (“En el 2013 se practicaron unas 100.000 IVE de las cuales unas 500 son jóvenes que estarían incluidas en este grupo, sólo un 0’5 %”) i frenar el tutelatge patriarcal que atempta contra la llibertat de la dona.


Per no tornar a aquelles polítiques retrògrades que un dia ja vam superar ni condemnar a les dones joves al avortament clandestí. Per tot això, no baixem la guàrdia, la lluita continua!

Ariadna Quintana, vocal de la Comissó Executiva de JSC Tarragona.