Tarragona

9 DE MAIG: DIA DE LA NOVA EUROPA

Article de Ignacio García Latorre

64 anys han passat des que Jean Monnet va escriure la Declaració Schumann. Aquell pas va suposar la creació de la Comunitat Econòmica del Carbó i l’Acer (CECA), la primera pedra del projecte més important en el qual els europeus ens hem embarcat mai, la Unió Europea. Aquell discurs va ser pronunciat un 9 de maig, i des de 1985 ho recordem celebrant el dia d’Europa.


Aquest 9 de maig probablement sigui el més important de les nostres vides, estem a pocs dies de poder canviar Europa, de demostrar que els ciutadans i ciutadanes europeus podem (i volem) formar part del projecte d’integració. El 25 de maig se celebren els comicis al Parlament Europeu, seran els primers en els que els diputats de l’euro-parlament escolliran al President de la Comissió. A Espanya podem triar 54 diputats, si aconseguim que aquests siguin majoritàriament d’esquerres, haurem llençat un doble missatge amb el nostre vot. El primer serà que volem dir adéu a l’Europa neoliberal dels mercats, i donar pas a una nova Europa, una Europa social i de les persones. I el segon, que volem deixar clar que ens hem cansat de les polítiques del senyor Rajoy, tant de les econòmiques com de les socials. Europa havia estat sempre un referent mundial per les seves polítiques socials i la creació dels Estats del Benestar, tot això està en perill per culpa de les majories conservadores tant al Parlament Europeu com als governs dels estats membres.


El PSC ho ha deixat claríssim a través del seu cap de llista, Javi López, qui el passat dissabte va realitzar un discurs davant Manuel Valls, primer ministre francès, deixant clar que no anirà a Brussel•les a ser un simple espectador, sinó que lluitarà (igual que la resta dels diputats del PSOE i del Partit Socialista Europeu) per un canvi a Europa. Un canvi que els socialistes farem possible apostant per una regulació de la banca perquè que no torni a jugar amb les persones, permetent un augment la despesa pública dels estats per tal de que es torni a crear ocupació i creixement econòmic, però, sobretot, som garantia de que mai més els mercats i el diner passin per sobre dels drets socials.


Per tot això, aquest 9 de maig hem de reclamar com mai una nova Europa i ho hem de fer possible a partir del proper dia 25. Vull acabar aquestes línies felicitant a totes i tots aquest dia d’Europa, perquè tots formem Europa, tots som (i hem de ser) Europa, i encoratjant a anar a votar perquè el canvi sigui possible. El canvi comença a Europa!